iPhone 6s – rapid, rezistent, totusi doar un “S”.

iPhone 6s a fost in sfarsit lansat. A meritat asteptatea?
Fanii Apple o sa spuna da, restul lumii a spus un “nu tocmai”. Actiunile Apple au scazut puternic inaintea lansarii iar revenirea inca se lasa asteptata.

Este posibil ca motivele sa se afle in diferenta intre asteptarile pietei si realitatea dezvaluita cu ocazia lansarii.
Ecranul de safir nu este inca disponibil, rezolutia ecranului – mostenita de la iPhone 6 – este mica dupa standardele actuale, sunetul nu tocmai grozav, memoria interna minima – 16GB – este clar prea mica.
Bun, acestea sunt criticile, acum sa trecem la partile bune.


apple-event-sept9-2015-iphone6s-2890

Continue reading “iPhone 6s – rapid, rezistent, totusi doar un “S”.”

Safir, Gorilla Glass si Tempered Glass… care este diferenta?

Toata lumea stie ca telefoanele mobile au viata grea. Sunt frecate de masa, zgariate de chei, aruncate pe asfalt si in general utilizatorii incearca sa le strice su orice pret.
Vechile telefoane avea ecranul din plastic policarbonat sau similar. Tineti minte probabil cum, dupa citeva luni in buzunar, ecranul devenea mat si trebuia schimbat – de obicei cu tot cu carcasa.

Telefoanele moderne – cele ceva mai scumpe cel putin – au renuntat la fetele de plastic in favoarea sticlei. Sticla se zgarie mai greu dar se sparge mai usor. O serie de tehnologii au fost dezvoltate pentru a obtine protectia perfecta.  In acest moment sticla Gorilla Glass este optiunea generala pentru acoperirea ecranului. Dar ce este de fapt Gorilla Glass?


Gorilla Glass

corning_gorilla_glass_3

Sticla obisnuita se sparge usor, se zgarie usor si in general nu poti sa te bazezi prea mult pe ea. Motivul consta in structura microcristalina a sticlei care este plina de imperfectiuni , microfisuri si concentratori de stress.
Daca aceste imperfectiuni pot fi indepartate atunci sticla devine un material de pina la 10 ori mai rezistent.
Tehnologia Corning – care produce Gorilla Glass – face exact acest lucru.
Incepe cu o sticla Aluminosilicat – care contine oxid de siliciu, oxid de aluminiu, carbonat de sodiu etc. Foaia de sticla este apoi scufundata intr-o topitura de saruri de potasiu. Ionii de potasiu inlocuiesc ionii de sodiu din stratul de suprafata a sticlei. Deoarece potasiul este mai “mare”, el creeaza tensiune – “intinde” suprafata micsorind in acest fel microfisurile.  In general sticla devine mai dura si mai greu de zgariat.

Desi Gorilla Glass este cel mai cunoscut brand, acest tip de sticla este produs de mai multi furnizori – Asahi Glass Co, Dragontrail, si Schott AG “Xensation”.

Corning a anuntat de altfel noua sticla Phyre – cu duritate apropiata de safir – Mohs 8. Aceasta va inlocui probabil Gorilla din telefoanele anului 2016


Safir

sapphire_3063584b

Safirul este Oxid de Aluminiu – Al2O3 . In prezent este relativ usor de sintetizat ceea ce il face atractiv pentru segmentul premium a… orice are geam.
Inca de 10 ori mai scump ca sticla Corning, safirul este practic  imun la zgarieturi. Singura problema fiind flexibilitatea redusa – daca il indoi se sparge. In viata reala asta inseamna sa scapi telefonul pe ciment de la inaltimea capului. In timpul impactului telefoanele se deformeaza elasic surprinzator de mult – safirul nu.
Gorilla Glass contine si ea cam 20% oxid de aluminiu – safir.

Critici:
Safirul a adunat un cor de critici care spun ca este prea casant. Foarte adevarat. Insa un sandwich din safir si sticla este usor de realizat, oferind – teoretic – o flexibilitate mai mare.
Alti critici spun ca safirul este cu 6% mai opac decit sticla Corning ceea ce ar duce la un consum mai mare de curent. Corect… dar 6%… sa fim seriosi.

Safirul este preferat de Apple pentru protectia viitoarelor iPhone, totusi compania care ar fi trebuit sa produca foile de safir trece prin probleme financiare serioase si acuza Apple de “sufocare economica”.

Comania chineza Dessay a lansat deja un telefon cu ecran de safir – pretul ridicol de mic indica totusi un soi de operatiune de marketing.
Google-X va avea cel mai probabil ecran de safir si el.
O serie de zvonuri ma fac sa cred ca toti producatorii mari de mobile vor sa testeze safirul in 2016.


Tempered Glass

In romaneste – sticla calita. Este o sticla racita rapid care creeaza multa tensiune interna si implicit duritate. In general este folosita pentru protectie suplimentara – similar cu foliile de plastic obisnuite. Ca procedeu, calirea este universal folosita la intarirea obiectelor de sticla.
Asigura o protectie buna la zgariere.
Un lucru mai putin scos in evidenta: ecranul unui telefon protejat cu o folie de “tempered glass” va rezista mult mai bine la socuri, tranteli etc. Aproape de doua ori mai bine.


Duritatea Mohs

Practic cea mai importanta caracteristica pentru ecranul unui telefon este duritatea suprafetei. La urma urmei intalnim mult mai des telefoane zgariate decit aruncate pe asfalt.
In urma cu doua sute si ceva de ani, domnul Mohs – mineralog – a alcatuit o scara a duritatii relative a mineralelor. La vremea aceea ea era utila in determinarea rapida a compozitiei rocilor.
Mai nou ea este folosita in maketingul ecranelor de smartphone. Scara Mohs spune ce material lasa urme pe ce material. In principiu un material cu duritatea mai mare nu va fi zgariat de altul cu duritatea mai mica.
Avind in vedere ca materialele nu sunt omogene, e posibil sa avem uneori surprize.

Print

Pe aceasta scara Gorilla Glass se stueaza intre 6 si 7, Safirul (Corundum) are 9. Sticla calita in jur de 5.

Desigur duritatea Mohs este relativa – pentru valori precise cautati scara Vickers sau Rosiwal. Pe Vickers de exemplu 8 inseamna cca. 1.400 Kp/mmp in timp ce 10 este 10.000 Kp/mmp – cumva exponential.


Lucruri care ne zgarie telefonul.

In general obiectele metalice din buzunar sunt banuite de aceasta. Dupa cum vedem insa privind scara Mohs – doar colturi din otel superior pot zgaria Gorilla Glass – safirul rezista la orice afara de inelul de logodna – si chiar ieftina sticla calita rezista cam la orice avem prin casa.
Si atunci ce ne zgarie telefonul?
Raspunsul este putin neasteptat – praful din buzunare. Praful contine particule minerale dure – peste 7 – cu muchii ascutite – ideale pentru matuirea ecranelor de sticla. Desigur safirul ramine neatins.


Concluzii:

1. Safirul sau sandwichurile de safir cu sticla sunt – vor fi – cele mai performante protectii de ecran.
2. Foliile de protectie din sticla calita sunt o idee buna daca telefonul este expus socurilor mecanica.
3. Atentie la praf. Scuturati buzunarele… macar din cand in cand.
In nici un caz nu stergeti puternic praful de pe ecran, suflati si folositi o carpa moale de microfibra.

 

 

 

Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor”? >> azi Xiaomi Mi Note Pro

Xiaomi este un producator chinez 100%. Afara de alte lucruri asta inseamna ca Xiaomi foloseste un Android modificat – aprobat in China – deloc prietenos cu aplicatiile curente folosite in US si Europa – Google Market, Facebook etc.

Flagshipul celor de la Xiaomi este Mi Note Pro. Dupa cum ii spune si numele Mi Note este un phablet – adica un telefon cu diagonala mai mare de 5.5″.
Mi Note Pro a fost lansat in mai 2015 avand ca target piata asiatica.


xiaomiIn general incomod de folosit ca telefon din cauza dimensiunilor, phablet-ul este preferat de cei care doresc un singur device si pentru care partea de telefon – audio – este secundara. Cum tinerii prefera sistemele de videocomunicare este posibil ca telefoanele clasice sa ramina doar pentru segmentul bussiness – unde nu vrei ca cei din jur sa stie cu cine vorbesti – dar chiar si atunci poti folosi un phablet si o casca bluetooth.


Caracteristici:

Platforma
OS: Android Lollypop 5.0
Chipset: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
CPU: Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2 GHz Cortex-A57
GPU: Adreno 430
RAM: 4GB
Memorie: 64GB – fara slot de card.

Display
5.7″ IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors.
Rezolutie QHD de 1440×2560 – cca. 515 ppi.
Protejat de Corning Gorilla Glass 3

Corp
Spate de sticla – Gorilla Glass – muchie metalica.
In general Note Pro are un aspect rafinat extrem de placut – similar cu iPhone 5 de unde se inspira – practic copiaza – aspectul. Este totusi mai subtire ca iPhone 5, ceea ce il poate face usor prea “ascutit” pe margini – unii utilizatori sensibili putand simti un discomfort.

Camera
Back: 13MP cu dual tone LED flash. Front: 4MP


mi-note-pro3


Concluzie:
Da, am ajuns cam repede la concluzii dar lucrurile sunt destul de limpezi.
Producatorul chinez a lansat fara indoiala un phablet de exceptie.
Ca si performanta Note Pro se situeaza deasupra iPhone 6 Plus dar sub Galaxy Note 4.
Pret/calitate Mi Note Pro este absolut imbatabil – dar nu trebuie uitat ca un phablet nu este doar un sandwich hardware, el trebuie sa ofere utilizatorilor conectivitatea necesara. Mi Note este produs pentru piata asiatica, China si India in special, si asigura putin suport pentru aplicatiile cu care asunt obisnuiti vesticii.
Google Market este inlocuit de Mi Market – RMB FTW – iar aplicatii gen Skype functioneaza… uneori.

Pret:
In Romania nu am gasit de cumparat Mi Note Pro ci doar Mi Note la un pret piperat de 2.400RON versiunea de 64GB.
In US Mi Note Pro poate fi gasit la 500USD – exclusiv online.

 

 

Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HTC

Continuare la postul anterior – o trecere in revista a telefoanelor “flagship” produse de firmele clasate sub Apple si Samsung in topul producatorilor. Sunt cu adevarat mai slabe sau doar neapreciate?


 

HTC One M9

One M9 a fost lansat in martie 2015.
Aspectul telefonului este finisat, potrivit pentru un “flagship”. Corpul este integral metalic. In utilizare telefonul creeaza o impresie buna, nimic de reprosat.
M9 se mindreste cu sunetul puternic “BoomSound” care insa ii creste usor dimensiunile – desi ramine ceva mai mic decit predecesorul M8.HTC-One-M9 Continue reading “Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HTC”

Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HUAWEI

Piata telefoanelor inteligente este condusa de doi producatori: Apple si Samsung. Ca numar de unitati vandute Samsung conduce – cu mentiunea ca Apple s-a axat pe segmentul middle to high-end iar Samsung face telefoane pentru toate buzunarele.

Dar lumea producatorilor este mult mai mare: Lenovo, HTC, Huawei si mai nou Xiaomi sunt jucatori seriosi care – e drept impreuna – pretind un sfert din piata smartphone din lume. Sunt ei mai slabi sau doar reclama si inertia de care beneficiaza primii doi ii tin pe aceasta pozitie?
Desigur putem discuta despre multe aspecte aici, insa as vrea sa ma concentrez pe ceva foarte simplu: o trecere in revista a smartphone “flagship” produse de aceste companii.


Huawei

Modelul de top al celor de la Huawei in 2015 este P8. El vine in doua dimensiuni P8 si P8 Max – phablet (ceva intre telefon si tableta – util pentru partide de ping-pong ad-hoc).
huawei-p8-1 Continue reading “Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HUAWEI”

Hard Disk vs SSD vs SSHD

In ultimii ani tehnologia dispozitivelor de stocare a evoluat spectaculos.
Daca Hard Disk-ul – HDD – a fost rege pentru aproape doua decenii iata ca locul lui este luat de dispozitive mai rapide, cu consum mai mic si fara piese in miscare.
SSD – solid state disk – este practic un stick USB mai mare. Datele sunt stocate intr-o memorie NAND – un chip.

Lasand la o parte marketingul sa vedem avantajele acestor dispozitive si, mai ales, daca este cazul sa aruncam la gunoi vechile discuri in favoarea celor noi.
Deoarece discutia poate fi foarte lunga o sa incerc sa sintetizez avantajele si dezavantajele – pe scurt.


SSD-HDD


HDD
Pro: Ieftin, fiabil, in general ofera capacitati mult mai mari fata de SSD.
Cel mai important avantaj al HDD este faptul ca datele pot fi recuperate – in cazul unei defectiuni – in marea majoritate a cazurilor.
Cons: Lent, consuma mult curent, sensibil la socuri mecanice.


SSD
Pro:
Mult mai rapid. Un HDD modern are o viteza de citire de circa 150 MBps – SSD ofera in general peste 400 MBps. Viteza de scriere este si ea mai mare, 200 MBps fata de 120 MBps pentru HDD. Diverse tehnologii si generatii pot avea viteze inca mai mari.
Cons: Inca scump, in cazul defectarii datele sunt pierdute, capacitate mica – un disc mare este cu adevarat scump.


SSHD
Acesta combina ce e mai bun din ambele lumi. Este practic un HDD caruia i s-a adaugat o memorie NAND de mica capacitate in care sunt stocate dinamic cele mai folosite fisiere de pe disc. Fisierele stocate in flash exista in continuare si pe disc.
Pro: Ieftin, fiabil, capacitati mari, viteze mari pentru fisierele des folosite, in special pentru cele de mici dimensiuni. Reduce dramatic timpul de pornire a PC-ului sau a programelor des folosite. Datele pot fi recuperate in cazul defectelor.
Cons: Este totusi mai lent fata de SSD – in special atunci cind accesam fisiere mici care nu sunt oglindite pe memoria NAND.


CONCLUZIE
Pentru sistemele care au o singura unitate de stocare – disc – SSHD este optiunea ideala.
Pentru cei care au un buget ceva mai mare combinatia de doua discuri – unul SSD iar celalalt SSHD – ofera cea mai buna performanta.

Nu stocati niciodata date de neinlocuit – cum ar fi fotografiile de vacanta – pe dispozitive SSD sau Flash Stick. Chiar daca teoretic aceste sunt sigure, este suficienta o supratensiune in reteaua electrica pentru a le defecta iremediabil.


RAID
Un plus de performanta poate fi desigur obtinut folosind arhitectura RAID, insa aceasta ofera un plus ieftin de performanta  doar pentru HDD.
Un RAID 0 cu SSD are un potential deosebit insa el trebuie sustinut de restul sistemului – rezultand configuratii (foarte) scumpe.


speed-sata-express

SATA Express

Intre timp noi interfete au aparut pe piata. Placile high-end ofera SATA Express cu viteze de peste 1GBps folosind NVMe.
In acest moment pare rezonabil sa nu folosim SSD in RAID 0 pe SATA – cu toate costurile asociate – si sa asteptam generalizarea SATAe si a dispozitivelor de stocare optimizate pentru aceasta.

Internet of Things – IoT – sau al saptelea simt digital.

De ceva vreme obiecte banale din jurul nostru au devenit mai inteligente. Odata cu miniaturizarea componentelor electronice si standardizarea protocoalelor de comunicare a devenit posibila cresterea inteligentei tuturor lucrurilor facute de om. Ba chiar si a celor naturale cu ajutorul unor implanturi de monitorizare.


 

Tot de ceva vreme oamenii au incercat sa faca aceste obiecte destepte sa comunice intre ele si cu noi. Au existat o serie de pasi care trebuiau parcursi: computere mai mici, senzori mai buni, o retea de date usor accesibila de oriunde si nu in ultimul rind programe care sa dea un sens acestei tehnologii.

Internet of Thing sau IoT este exact aceasta retea de date in care nenumarate obiecte comune schimba date. Ce date, cum sunt transmise, stocate si procesate, cine le foloseste – aici abordarile sunt inca foarte diverse.
IoT fiind inca tinar nu exista un sistem unitar de tratare a acestor date insa, in mod firesc, vor evolua catre un organism dirijat electronic – o lume a lucrurilor – in mijlocul careia se va afla omul. Sau nu.
Revolta inteligentei artificiale este o tema des intilnita in literatura SF. Acum ea poate deveni realitate. Totul tine de felul in care programam acest organism.

d60_internet-of-things-1- Continue reading “Internet of Things – IoT – sau al saptelea simt digital.”

Cancerul de piele – verificabil cu telefonul mobil

Exista in acest moment o serie de aplicatii care pretind ca pot identifica diverse forme de cancer de piele analizand o simpla fotografie facuta cu telefonul mobil.
Intre ele se detaseaza SkinVision – aplicatie despre care producatorii spun ca are aceasi precizie ca si un medic dermatolog.


skincancer

SkinVision combina doua metode de analiza care cresc spectaculos procentul de detectie corecta.
Prima metoda foloseste o analiza comparativa a imaginilor aceleiasi alunite luate la intervale de timp. O crestere neuniforma, prea rapida, diferente de pigmentare etc. poate indica destul de precis daca respectiva alunita este periculoasa.
Aplicatia ofera un numar de foldere unde puteti stoca imaginile mai multor alunite simultan. Continue reading “Cancerul de piele – verificabil cu telefonul mobil”

Android Marshmallow – promite sa dubleze timpul de folosire a telefoanelor.

Google a dezvaluit ce inseamna “M” din Android M.
Destul de usor de ghicit, venind dupa Lollipop -acadea:

M vine de la Marshmallows – bezea. Fabulos nu?

Update 6.0 pentru Android va fi lansat in aceasta toamna. Numele a fost tinut secret pentru un timp.
In afara numelui sa vedem – pe scurt –  ce aduce in plus noul Android.

marshmallow

Marshmallow aduce o simplificare a drepturilor pe fisiere, oferind utilizatorului mai mult control despre ce informatii pot fi accesate din diverse aplicatii.
Introduce un nou portofel electronic Android Wallet, suport pentru USB Type C (un nou tip de conector USB care se bucura de popularitate) si alte imbunatatiri ale sistemului de operare. Continue reading “Android Marshmallow – promite sa dubleze timpul de folosire a telefoanelor.”

Windows 10 – Roll-back. Am facut upgrade iar acum nimic nu merge!

In general, lasind la o parte orice alte consideratii, inainte de a instala un sistem de operare nou trebuie sa mergeti pe pagina producatorului si sa vedeti daca exista drivere pentru acesta.
Drivere generice pot face ca masina sa se miste greu, sa se blocheze sau, nu tocmai rar , sa forteze anumite componente dincolo de marginea lor de comfort ducand la defecte serioase.
Sony de exempul interzice upgrade-ul pentru lina VAIO pina la sfirsitul anului, cel putin – sub sanctiunea pierderii garantiei.

Si totusi ne-a luat mina pe dinainte si am facut upgrade.
Ce putem face?

Solutia este sa facem roll-back sau sa reinstalam.
Aici avem noroc: pentru o perioada de o luna de la data upgrade-ului la Windows 10 sistemul pastreaza o imagine de backup a versiunii anterioare. Acest lucru permite intoarcerea la vechiul sistem fara nici un fel de probleme. Pentru o luna.
In practica sistemul functioneaza multumitor.
Pasii sunt urmatorii:

Deschidem Windows Start Menu:

Win10-DG-Step1 Continue reading “Windows 10 – Roll-back. Am facut upgrade iar acum nimic nu merge!”