Safir, Gorilla Glass si Tempered Glass… care este diferenta?

Toata lumea stie ca telefoanele mobile au viata grea. Sunt frecate de masa, zgariate de chei, aruncate pe asfalt si in general utilizatorii incearca sa le strice su orice pret.
Vechile telefoane avea ecranul din plastic policarbonat sau similar. Tineti minte probabil cum, dupa citeva luni in buzunar, ecranul devenea mat si trebuia schimbat – de obicei cu tot cu carcasa.

Telefoanele moderne – cele ceva mai scumpe cel putin – au renuntat la fetele de plastic in favoarea sticlei. Sticla se zgarie mai greu dar se sparge mai usor. O serie de tehnologii au fost dezvoltate pentru a obtine protectia perfecta.  In acest moment sticla Gorilla Glass este optiunea generala pentru acoperirea ecranului. Dar ce este de fapt Gorilla Glass?


Gorilla Glass

corning_gorilla_glass_3

Sticla obisnuita se sparge usor, se zgarie usor si in general nu poti sa te bazezi prea mult pe ea. Motivul consta in structura microcristalina a sticlei care este plina de imperfectiuni , microfisuri si concentratori de stress.
Daca aceste imperfectiuni pot fi indepartate atunci sticla devine un material de pina la 10 ori mai rezistent.
Tehnologia Corning – care produce Gorilla Glass – face exact acest lucru.
Incepe cu o sticla Aluminosilicat – care contine oxid de siliciu, oxid de aluminiu, carbonat de sodiu etc. Foaia de sticla este apoi scufundata intr-o topitura de saruri de potasiu. Ionii de potasiu inlocuiesc ionii de sodiu din stratul de suprafata a sticlei. Deoarece potasiul este mai “mare”, el creeaza tensiune – “intinde” suprafata micsorind in acest fel microfisurile.  In general sticla devine mai dura si mai greu de zgariat.

Desi Gorilla Glass este cel mai cunoscut brand, acest tip de sticla este produs de mai multi furnizori – Asahi Glass Co, Dragontrail, si Schott AG “Xensation”.

Corning a anuntat de altfel noua sticla Phyre – cu duritate apropiata de safir – Mohs 8. Aceasta va inlocui probabil Gorilla din telefoanele anului 2016


Safir

sapphire_3063584b

Safirul este Oxid de Aluminiu – Al2O3 . In prezent este relativ usor de sintetizat ceea ce il face atractiv pentru segmentul premium a… orice are geam.
Inca de 10 ori mai scump ca sticla Corning, safirul este practic  imun la zgarieturi. Singura problema fiind flexibilitatea redusa – daca il indoi se sparge. In viata reala asta inseamna sa scapi telefonul pe ciment de la inaltimea capului. In timpul impactului telefoanele se deformeaza elasic surprinzator de mult – safirul nu.
Gorilla Glass contine si ea cam 20% oxid de aluminiu – safir.

Critici:
Safirul a adunat un cor de critici care spun ca este prea casant. Foarte adevarat. Insa un sandwich din safir si sticla este usor de realizat, oferind – teoretic – o flexibilitate mai mare.
Alti critici spun ca safirul este cu 6% mai opac decit sticla Corning ceea ce ar duce la un consum mai mare de curent. Corect… dar 6%… sa fim seriosi.

Safirul este preferat de Apple pentru protectia viitoarelor iPhone, totusi compania care ar fi trebuit sa produca foile de safir trece prin probleme financiare serioase si acuza Apple de “sufocare economica”.

Comania chineza Dessay a lansat deja un telefon cu ecran de safir – pretul ridicol de mic indica totusi un soi de operatiune de marketing.
Google-X va avea cel mai probabil ecran de safir si el.
O serie de zvonuri ma fac sa cred ca toti producatorii mari de mobile vor sa testeze safirul in 2016.


Tempered Glass

In romaneste – sticla calita. Este o sticla racita rapid care creeaza multa tensiune interna si implicit duritate. In general este folosita pentru protectie suplimentara – similar cu foliile de plastic obisnuite. Ca procedeu, calirea este universal folosita la intarirea obiectelor de sticla.
Asigura o protectie buna la zgariere.
Un lucru mai putin scos in evidenta: ecranul unui telefon protejat cu o folie de “tempered glass” va rezista mult mai bine la socuri, tranteli etc. Aproape de doua ori mai bine.


Duritatea Mohs

Practic cea mai importanta caracteristica pentru ecranul unui telefon este duritatea suprafetei. La urma urmei intalnim mult mai des telefoane zgariate decit aruncate pe asfalt.
In urma cu doua sute si ceva de ani, domnul Mohs – mineralog – a alcatuit o scara a duritatii relative a mineralelor. La vremea aceea ea era utila in determinarea rapida a compozitiei rocilor.
Mai nou ea este folosita in maketingul ecranelor de smartphone. Scara Mohs spune ce material lasa urme pe ce material. In principiu un material cu duritatea mai mare nu va fi zgariat de altul cu duritatea mai mica.
Avind in vedere ca materialele nu sunt omogene, e posibil sa avem uneori surprize.

Print

Pe aceasta scara Gorilla Glass se stueaza intre 6 si 7, Safirul (Corundum) are 9. Sticla calita in jur de 5.

Desigur duritatea Mohs este relativa – pentru valori precise cautati scara Vickers sau Rosiwal. Pe Vickers de exemplu 8 inseamna cca. 1.400 Kp/mmp in timp ce 10 este 10.000 Kp/mmp – cumva exponential.


Lucruri care ne zgarie telefonul.

In general obiectele metalice din buzunar sunt banuite de aceasta. Dupa cum vedem insa privind scara Mohs – doar colturi din otel superior pot zgaria Gorilla Glass – safirul rezista la orice afara de inelul de logodna – si chiar ieftina sticla calita rezista cam la orice avem prin casa.
Si atunci ce ne zgarie telefonul?
Raspunsul este putin neasteptat – praful din buzunare. Praful contine particule minerale dure – peste 7 – cu muchii ascutite – ideale pentru matuirea ecranelor de sticla. Desigur safirul ramine neatins.


Concluzii:

1. Safirul sau sandwichurile de safir cu sticla sunt – vor fi – cele mai performante protectii de ecran.
2. Foliile de protectie din sticla calita sunt o idee buna daca telefonul este expus socurilor mecanica.
3. Atentie la praf. Scuturati buzunarele… macar din cand in cand.
In nici un caz nu stergeti puternic praful de pe ecran, suflati si folositi o carpa moale de microfibra.

 

 

 

Hard Disk vs SSD vs SSHD

In ultimii ani tehnologia dispozitivelor de stocare a evoluat spectaculos.
Daca Hard Disk-ul – HDD – a fost rege pentru aproape doua decenii iata ca locul lui este luat de dispozitive mai rapide, cu consum mai mic si fara piese in miscare.
SSD – solid state disk – este practic un stick USB mai mare. Datele sunt stocate intr-o memorie NAND – un chip.

Lasand la o parte marketingul sa vedem avantajele acestor dispozitive si, mai ales, daca este cazul sa aruncam la gunoi vechile discuri in favoarea celor noi.
Deoarece discutia poate fi foarte lunga o sa incerc sa sintetizez avantajele si dezavantajele – pe scurt.


SSD-HDD


HDD
Pro: Ieftin, fiabil, in general ofera capacitati mult mai mari fata de SSD.
Cel mai important avantaj al HDD este faptul ca datele pot fi recuperate – in cazul unei defectiuni – in marea majoritate a cazurilor.
Cons: Lent, consuma mult curent, sensibil la socuri mecanice.


SSD
Pro:
Mult mai rapid. Un HDD modern are o viteza de citire de circa 150 MBps – SSD ofera in general peste 400 MBps. Viteza de scriere este si ea mai mare, 200 MBps fata de 120 MBps pentru HDD. Diverse tehnologii si generatii pot avea viteze inca mai mari.
Cons: Inca scump, in cazul defectarii datele sunt pierdute, capacitate mica – un disc mare este cu adevarat scump.


SSHD
Acesta combina ce e mai bun din ambele lumi. Este practic un HDD caruia i s-a adaugat o memorie NAND de mica capacitate in care sunt stocate dinamic cele mai folosite fisiere de pe disc. Fisierele stocate in flash exista in continuare si pe disc.
Pro: Ieftin, fiabil, capacitati mari, viteze mari pentru fisierele des folosite, in special pentru cele de mici dimensiuni. Reduce dramatic timpul de pornire a PC-ului sau a programelor des folosite. Datele pot fi recuperate in cazul defectelor.
Cons: Este totusi mai lent fata de SSD – in special atunci cind accesam fisiere mici care nu sunt oglindite pe memoria NAND.


CONCLUZIE
Pentru sistemele care au o singura unitate de stocare – disc – SSHD este optiunea ideala.
Pentru cei care au un buget ceva mai mare combinatia de doua discuri – unul SSD iar celalalt SSHD – ofera cea mai buna performanta.

Nu stocati niciodata date de neinlocuit – cum ar fi fotografiile de vacanta – pe dispozitive SSD sau Flash Stick. Chiar daca teoretic aceste sunt sigure, este suficienta o supratensiune in reteaua electrica pentru a le defecta iremediabil.


RAID
Un plus de performanta poate fi desigur obtinut folosind arhitectura RAID, insa aceasta ofera un plus ieftin de performanta  doar pentru HDD.
Un RAID 0 cu SSD are un potential deosebit insa el trebuie sustinut de restul sistemului – rezultand configuratii (foarte) scumpe.


speed-sata-express

SATA Express

Intre timp noi interfete au aparut pe piata. Placile high-end ofera SATA Express cu viteze de peste 1GBps folosind NVMe.
In acest moment pare rezonabil sa nu folosim SSD in RAID 0 pe SATA – cu toate costurile asociate – si sa asteptam generalizarea SATAe si a dispozitivelor de stocare optimizate pentru aceasta.

Windows 10 – Roll-back. Am facut upgrade iar acum nimic nu merge!

In general, lasind la o parte orice alte consideratii, inainte de a instala un sistem de operare nou trebuie sa mergeti pe pagina producatorului si sa vedeti daca exista drivere pentru acesta.
Drivere generice pot face ca masina sa se miste greu, sa se blocheze sau, nu tocmai rar , sa forteze anumite componente dincolo de marginea lor de comfort ducand la defecte serioase.
Sony de exempul interzice upgrade-ul pentru lina VAIO pina la sfirsitul anului, cel putin – sub sanctiunea pierderii garantiei.

Si totusi ne-a luat mina pe dinainte si am facut upgrade.
Ce putem face?

Solutia este sa facem roll-back sau sa reinstalam.
Aici avem noroc: pentru o perioada de o luna de la data upgrade-ului la Windows 10 sistemul pastreaza o imagine de backup a versiunii anterioare. Acest lucru permite intoarcerea la vechiul sistem fara nici un fel de probleme. Pentru o luna.
In practica sistemul functioneaza multumitor.
Pasii sunt urmatorii:

Deschidem Windows Start Menu:

Win10-DG-Step1 Continue reading “Windows 10 – Roll-back. Am facut upgrade iar acum nimic nu merge!”

Windows 10 – facem sau nu upgrade?

De ceva timp Microsoft ne propune sa upgradam Windows 7, 8 si 8.1 la Windows 10. w10
Un sistem de operare mai nou poate fi mai bun dar poate aduce si probleme neasteptate. In afara de asta, inainte de a instala Windows 10 nu sti nimic despre el, poti doar presupune ca Microsoft a avut grija de toate problemele imaginabile pentru tine. Dar este oare asa?

Inainte de orice, daca aveti un computer care functioneaza asa cum doriti – nu faceti upgrade! Filosofia “If ain’t broke don’t fix it” functioneaza si in cazul sistemelor de operare.
Daca aveti un computer pe care lucrati, adica folositi softuri de contabilitate, editare grafica… orice – NU faceti IN NICI UN CAZ upgrade.

Singurul caz in care acest upgrade este recomandat este pe un computer nou cumparat. Daca acesta are licenta pentru OS mai vechi – 7, 8, 8.1 – atunci facem un upgrade inainte de a-l folosi. Anumite aplicatii pot sa nu functioneze, sau au nevoie de setari speciale dar asa este cel mai sigur mod de a afla.

Dupa aceste sfaturi sa vedem totusi ce aduce in plus Windows 10 fata de versiunile anterioare. Continue reading “Windows 10 – facem sau nu upgrade?”

Desktop, laptop sau tableta?

In momentul de fata exista un numar de dispozitive care ofera o functionalitate apropiata de cea a clasicelor computer desktop.
Laptopuri, tablete, telefoane mobile, minicomputere, smart-tv, console de jocuri – o gama din ce in ce mai mare de dispozitive inteligente, care ruleaza trei-patru sisteme de operare si care pot inlocui computerul clasic oferind o functionalitate similara.

In fata acestor optiuni multi oameni sunt putin dezorientati. Reclama agresiva contribuie la cresterea confuziei iar sfaturile prietenilor nu ajuta la limpezirea optiunilor.
In continuare o sa incerc – foarte scurt – sa prezint avatajele si dezavantajele acestor dispozitive. Continue reading “Desktop, laptop sau tableta?”