iPhone 6s – rapid, rezistent, totusi doar un “S”.

iPhone 6s a fost in sfarsit lansat. A meritat asteptatea?
Fanii Apple o sa spuna da, restul lumii a spus un “nu tocmai”. Actiunile Apple au scazut puternic inaintea lansarii iar revenirea inca se lasa asteptata.

Este posibil ca motivele sa se afle in diferenta intre asteptarile pietei si realitatea dezvaluita cu ocazia lansarii.
Ecranul de safir nu este inca disponibil, rezolutia ecranului – mostenita de la iPhone 6 – este mica dupa standardele actuale, sunetul nu tocmai grozav, memoria interna minima – 16GB – este clar prea mica.
Bun, acestea sunt criticile, acum sa trecem la partile bune.


apple-event-sept9-2015-iphone6s-2890

Continue reading “iPhone 6s – rapid, rezistent, totusi doar un “S”.”

Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor”? >> azi Xiaomi Mi Note Pro

Xiaomi este un producator chinez 100%. Afara de alte lucruri asta inseamna ca Xiaomi foloseste un Android modificat – aprobat in China – deloc prietenos cu aplicatiile curente folosite in US si Europa – Google Market, Facebook etc.

Flagshipul celor de la Xiaomi este Mi Note Pro. Dupa cum ii spune si numele Mi Note este un phablet – adica un telefon cu diagonala mai mare de 5.5″.
Mi Note Pro a fost lansat in mai 2015 avand ca target piata asiatica.


xiaomiIn general incomod de folosit ca telefon din cauza dimensiunilor, phablet-ul este preferat de cei care doresc un singur device si pentru care partea de telefon – audio – este secundara. Cum tinerii prefera sistemele de videocomunicare este posibil ca telefoanele clasice sa ramina doar pentru segmentul bussiness – unde nu vrei ca cei din jur sa stie cu cine vorbesti – dar chiar si atunci poti folosi un phablet si o casca bluetooth.


Caracteristici:

Platforma
OS: Android Lollypop 5.0
Chipset: Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810
CPU: Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2 GHz Cortex-A57
GPU: Adreno 430
RAM: 4GB
Memorie: 64GB – fara slot de card.

Display
5.7″ IPS LCD capacitive touchscreen, 16M colors.
Rezolutie QHD de 1440×2560 – cca. 515 ppi.
Protejat de Corning Gorilla Glass 3

Corp
Spate de sticla – Gorilla Glass – muchie metalica.
In general Note Pro are un aspect rafinat extrem de placut – similar cu iPhone 5 de unde se inspira – practic copiaza – aspectul. Este totusi mai subtire ca iPhone 5, ceea ce il poate face usor prea “ascutit” pe margini – unii utilizatori sensibili putand simti un discomfort.

Camera
Back: 13MP cu dual tone LED flash. Front: 4MP


mi-note-pro3


Concluzie:
Da, am ajuns cam repede la concluzii dar lucrurile sunt destul de limpezi.
Producatorul chinez a lansat fara indoiala un phablet de exceptie.
Ca si performanta Note Pro se situeaza deasupra iPhone 6 Plus dar sub Galaxy Note 4.
Pret/calitate Mi Note Pro este absolut imbatabil – dar nu trebuie uitat ca un phablet nu este doar un sandwich hardware, el trebuie sa ofere utilizatorilor conectivitatea necesara. Mi Note este produs pentru piata asiatica, China si India in special, si asigura putin suport pentru aplicatiile cu care asunt obisnuiti vesticii.
Google Market este inlocuit de Mi Market – RMB FTW – iar aplicatii gen Skype functioneaza… uneori.

Pret:
In Romania nu am gasit de cumparat Mi Note Pro ci doar Mi Note la un pret piperat de 2.400RON versiunea de 64GB.
In US Mi Note Pro poate fi gasit la 500USD – exclusiv online.

 

 

Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HTC

Continuare la postul anterior – o trecere in revista a telefoanelor “flagship” produse de firmele clasate sub Apple si Samsung in topul producatorilor. Sunt cu adevarat mai slabe sau doar neapreciate?


 

HTC One M9

One M9 a fost lansat in martie 2015.
Aspectul telefonului este finisat, potrivit pentru un “flagship”. Corpul este integral metalic. In utilizare telefonul creeaza o impresie buna, nimic de reprosat.
M9 se mindreste cu sunetul puternic “BoomSound” care insa ii creste usor dimensiunile – desi ramine ceva mai mic decit predecesorul M8.HTC-One-M9 Continue reading “Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HTC”

Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HUAWEI

Piata telefoanelor inteligente este condusa de doi producatori: Apple si Samsung. Ca numar de unitati vandute Samsung conduce – cu mentiunea ca Apple s-a axat pe segmentul middle to high-end iar Samsung face telefoane pentru toate buzunarele.

Dar lumea producatorilor este mult mai mare: Lenovo, HTC, Huawei si mai nou Xiaomi sunt jucatori seriosi care – e drept impreuna – pretind un sfert din piata smartphone din lume. Sunt ei mai slabi sau doar reclama si inertia de care beneficiaza primii doi ii tin pe aceasta pozitie?
Desigur putem discuta despre multe aspecte aici, insa as vrea sa ma concentrez pe ceva foarte simplu: o trecere in revista a smartphone “flagship” produse de aceste companii.


Huawei

Modelul de top al celor de la Huawei in 2015 este P8. El vine in doua dimensiuni P8 si P8 Max – phablet (ceva intre telefon si tableta – util pentru partide de ping-pong ad-hoc).
huawei-p8-1 Continue reading “Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HUAWEI”

Internet of Things – IoT – sau al saptelea simt digital.

De ceva vreme obiecte banale din jurul nostru au devenit mai inteligente. Odata cu miniaturizarea componentelor electronice si standardizarea protocoalelor de comunicare a devenit posibila cresterea inteligentei tuturor lucrurilor facute de om. Ba chiar si a celor naturale cu ajutorul unor implanturi de monitorizare.


 

Tot de ceva vreme oamenii au incercat sa faca aceste obiecte destepte sa comunice intre ele si cu noi. Au existat o serie de pasi care trebuiau parcursi: computere mai mici, senzori mai buni, o retea de date usor accesibila de oriunde si nu in ultimul rind programe care sa dea un sens acestei tehnologii.

Internet of Thing sau IoT este exact aceasta retea de date in care nenumarate obiecte comune schimba date. Ce date, cum sunt transmise, stocate si procesate, cine le foloseste – aici abordarile sunt inca foarte diverse.
IoT fiind inca tinar nu exista un sistem unitar de tratare a acestor date insa, in mod firesc, vor evolua catre un organism dirijat electronic – o lume a lucrurilor – in mijlocul careia se va afla omul. Sau nu.
Revolta inteligentei artificiale este o tema des intilnita in literatura SF. Acum ea poate deveni realitate. Totul tine de felul in care programam acest organism.

d60_internet-of-things-1- Continue reading “Internet of Things – IoT – sau al saptelea simt digital.”

Cancerul de piele – verificabil cu telefonul mobil

Exista in acest moment o serie de aplicatii care pretind ca pot identifica diverse forme de cancer de piele analizand o simpla fotografie facuta cu telefonul mobil.
Intre ele se detaseaza SkinVision – aplicatie despre care producatorii spun ca are aceasi precizie ca si un medic dermatolog.


skincancer

SkinVision combina doua metode de analiza care cresc spectaculos procentul de detectie corecta.
Prima metoda foloseste o analiza comparativa a imaginilor aceleiasi alunite luate la intervale de timp. O crestere neuniforma, prea rapida, diferente de pigmentare etc. poate indica destul de precis daca respectiva alunita este periculoasa.
Aplicatia ofera un numar de foldere unde puteti stoca imaginile mai multor alunite simultan. Continue reading “Cancerul de piele – verificabil cu telefonul mobil”

Android Marshmallow – promite sa dubleze timpul de folosire a telefoanelor.

Google a dezvaluit ce inseamna “M” din Android M.
Destul de usor de ghicit, venind dupa Lollipop -acadea:

M vine de la Marshmallows – bezea. Fabulos nu?

Update 6.0 pentru Android va fi lansat in aceasta toamna. Numele a fost tinut secret pentru un timp.
In afara numelui sa vedem – pe scurt –  ce aduce in plus noul Android.

marshmallow

Marshmallow aduce o simplificare a drepturilor pe fisiere, oferind utilizatorului mai mult control despre ce informatii pot fi accesate din diverse aplicatii.
Introduce un nou portofel electronic Android Wallet, suport pentru USB Type C (un nou tip de conector USB care se bucura de popularitate) si alte imbunatatiri ale sistemului de operare. Continue reading “Android Marshmallow – promite sa dubleze timpul de folosire a telefoanelor.”

Google se Alphabet-izeaza

 

Trebuie sa recunoastem ca Google nu este un nume cu care sa te mindresti.
Intr-o seara in care fondatorii Google inca incercau sa dea un nume ideii lor, unul din ei a sugerat “googolplex”, sau forma mai simpla “googol” – un numar extrem de mare –  care ar fi sugerat capacitatea enorma de indexare.
Partenerul sau a considerat ideea excelenta si in citeva minute a rezervat online domeniul… “google” – o scriere gresita a termenului.

Desigur ambii au parut fericiti cu acest nume – public cel putin.
Le-au trebuit 18 ani ca sa remedieze – partial – eroarea.

Google devine Alphabet – http://abc.xyzalphabet

Nu se schimba nimic. Este insa o miscare in care Google se sparge in divizii cu diverse nume reunite sub umbrela firmei mama Alphabet.
In ultimul timp Google a cheltuit sume importante pentru proiecte fara legatura directa cu faimosul motor de cautare. Lucrurile au mers cum au mers, dar Google este o companie listata la bursa iar actionarii au dorit sa stie mai exact pe ce dau banii si daca divizii de cercetare nu cumva pierd sume uriase. Continue reading “Google se Alphabet-izeaza”

Samsung Galaxy S6 Edge – iPhone killer sau doar mai scump?

Cind este vorba de telefoane mobile exista doar doi producatori de top: Apple si Samsung.
Desi intrat in lumea smartphone ceva mai tirziu – ca toti producatorii de telefoane de altfel – Samsung s-a miscat rapid iar telefoanele produse de el sunt niste capodopere ale microelectronicii si ale designului in acelasi timp.

Samsung Galaxy S6 Edge vrea totul. Vrea sa fie cel mai rapid, cel mai frumos, cel mai… orice incluzand aici si cel mai scump. Dar are oare ce-i trebuie pentru a ingenunchea rivalul din Cuppertino? Sa vedem:

Sub capota:
Procesor octo-core Exynos 7420 – tehnologie 14nm. Este procesorul cel mai avansat al momentului si face cercuri in jurul Snapdragon.
Stocare: 32/64/128GB. Memorie: 3GB RAM. Camera: 16MP rear (cea cu care fotografiati) si 5MP front pentru selfie-uri si comunicare. Baterie 2550mAh – nu spune mult dar in principiu asigura o autonomie de 1-2 zile in functie de modul de utilizare.
Conectivitate: WiFi, Bluetooth, NFC etc, dar si IR – infrarosu.


Sa trecem la exterior:
Samsung a renuntat la plastic in constructia S6. Fata si spatele sunt de sticla – da, Gorilla Glass – iar muchia din aluminiu. Designul general este foarte placut – asemanator cu iPhone 6. Samsung S6 arata mai mult sau mai putin ca rivalul sau, S6 Edge insa este cu o clasa peste.
Samsung-Galaxy-S6-Edge Continue reading “Samsung Galaxy S6 Edge – iPhone killer sau doar mai scump?”

iPhone 6s – 9 septembrie 2015. Ce aduce in plus?

Anul acesta este un an “S” pentru Apple. Ceea ce inseamna ca actualul model iPhone6 va primii un upgrade. In general aeste upgrades nu afecteaza aspectul exterior al telefonului ci se orienteaza pe schimbari interioare – in special cresterea puterii de calcul – precum si pe noi caracteristici – fie ele soft sau hard.

Zvonuri.
Desigur pina la lansare tot ce putem aduce sunt zvonuri mai mult sau mai putin fundamentate.

Aspect exterior
Va ramine la fel. Este posibil ca grosimea ca creasca cu 0.2mm pentru a permite iPhone-6S_rozranforsarea structurii de rezistenta. Se pare ca unii utilizatori au “indoit” prea usor terminalele lor.
Culoare: este posibil sa existe o varianta roz, un cadou pentru domnisoare.

 


Materiale noi
Carcasaaluminiu 7000
Carcasa este posibil sa fie facuta din noul Aluminium 7000, in esenta un duraluminiu cu 60% mai rezistent decit cel folosit in prezent la iPhone 6.
7000 este folosit in industria aerospatiala si este unul din cele mai dure aliaje de aluminiu folosite de om in general. Continue reading “iPhone 6s – 9 septembrie 2015. Ce aduce in plus?”