Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HTC

Continuare la postul anterior – o trecere in revista a telefoanelor “flagship” produse de firmele clasate sub Apple si Samsung in topul producatorilor. Sunt cu adevarat mai slabe sau doar neapreciate?


 

HTC One M9

One M9 a fost lansat in martie 2015.
Aspectul telefonului este finisat, potrivit pentru un “flagship”. Corpul este integral metalic. In utilizare telefonul creeaza o impresie buna, nimic de reprosat.
M9 se mindreste cu sunetul puternic “BoomSound” care insa ii creste usor dimensiunile – desi ramine ceva mai mic decit predecesorul M8.HTC-One-M9 Continue reading “Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HTC”

Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HUAWEI

Piata telefoanelor inteligente este condusa de doi producatori: Apple si Samsung. Ca numar de unitati vandute Samsung conduce – cu mentiunea ca Apple s-a axat pe segmentul middle to high-end iar Samsung face telefoane pentru toate buzunarele.

Dar lumea producatorilor este mult mai mare: Lenovo, HTC, Huawei si mai nou Xiaomi sunt jucatori seriosi care – e drept impreuna – pretind un sfert din piata smartphone din lume. Sunt ei mai slabi sau doar reclama si inertia de care beneficiaza primii doi ii tin pe aceasta pozitie?
Desigur putem discuta despre multe aspecte aici, insa as vrea sa ma concentrez pe ceva foarte simplu: o trecere in revista a smartphone “flagship” produse de aceste companii.


Huawei

Modelul de top al celor de la Huawei in 2015 este P8. El vine in doua dimensiuni P8 si P8 Max – phablet (ceva intre telefon si tableta – util pentru partide de ping-pong ad-hoc).
huawei-p8-1 Continue reading “Huawei, HTC si Xiaomi – “masa saracilor” sau marketing deficitar? ** azi HUAWEI”

Hard Disk vs SSD vs SSHD

In ultimii ani tehnologia dispozitivelor de stocare a evoluat spectaculos.
Daca Hard Disk-ul – HDD – a fost rege pentru aproape doua decenii iata ca locul lui este luat de dispozitive mai rapide, cu consum mai mic si fara piese in miscare.
SSD – solid state disk – este practic un stick USB mai mare. Datele sunt stocate intr-o memorie NAND – un chip.

Lasand la o parte marketingul sa vedem avantajele acestor dispozitive si, mai ales, daca este cazul sa aruncam la gunoi vechile discuri in favoarea celor noi.
Deoarece discutia poate fi foarte lunga o sa incerc sa sintetizez avantajele si dezavantajele – pe scurt.


SSD-HDD


HDD
Pro: Ieftin, fiabil, in general ofera capacitati mult mai mari fata de SSD.
Cel mai important avantaj al HDD este faptul ca datele pot fi recuperate – in cazul unei defectiuni – in marea majoritate a cazurilor.
Cons: Lent, consuma mult curent, sensibil la socuri mecanice.


SSD
Pro:
Mult mai rapid. Un HDD modern are o viteza de citire de circa 150 MBps – SSD ofera in general peste 400 MBps. Viteza de scriere este si ea mai mare, 200 MBps fata de 120 MBps pentru HDD. Diverse tehnologii si generatii pot avea viteze inca mai mari.
Cons: Inca scump, in cazul defectarii datele sunt pierdute, capacitate mica – un disc mare este cu adevarat scump.


SSHD
Acesta combina ce e mai bun din ambele lumi. Este practic un HDD caruia i s-a adaugat o memorie NAND de mica capacitate in care sunt stocate dinamic cele mai folosite fisiere de pe disc. Fisierele stocate in flash exista in continuare si pe disc.
Pro: Ieftin, fiabil, capacitati mari, viteze mari pentru fisierele des folosite, in special pentru cele de mici dimensiuni. Reduce dramatic timpul de pornire a PC-ului sau a programelor des folosite. Datele pot fi recuperate in cazul defectelor.
Cons: Este totusi mai lent fata de SSD – in special atunci cind accesam fisiere mici care nu sunt oglindite pe memoria NAND.


CONCLUZIE
Pentru sistemele care au o singura unitate de stocare – disc – SSHD este optiunea ideala.
Pentru cei care au un buget ceva mai mare combinatia de doua discuri – unul SSD iar celalalt SSHD – ofera cea mai buna performanta.

Nu stocati niciodata date de neinlocuit – cum ar fi fotografiile de vacanta – pe dispozitive SSD sau Flash Stick. Chiar daca teoretic aceste sunt sigure, este suficienta o supratensiune in reteaua electrica pentru a le defecta iremediabil.


RAID
Un plus de performanta poate fi desigur obtinut folosind arhitectura RAID, insa aceasta ofera un plus ieftin de performanta  doar pentru HDD.
Un RAID 0 cu SSD are un potential deosebit insa el trebuie sustinut de restul sistemului – rezultand configuratii (foarte) scumpe.


speed-sata-express

SATA Express

Intre timp noi interfete au aparut pe piata. Placile high-end ofera SATA Express cu viteze de peste 1GBps folosind NVMe.
In acest moment pare rezonabil sa nu folosim SSD in RAID 0 pe SATA – cu toate costurile asociate – si sa asteptam generalizarea SATAe si a dispozitivelor de stocare optimizate pentru aceasta.

Internet of Things – IoT – sau al saptelea simt digital.

De ceva vreme obiecte banale din jurul nostru au devenit mai inteligente. Odata cu miniaturizarea componentelor electronice si standardizarea protocoalelor de comunicare a devenit posibila cresterea inteligentei tuturor lucrurilor facute de om. Ba chiar si a celor naturale cu ajutorul unor implanturi de monitorizare.


 

Tot de ceva vreme oamenii au incercat sa faca aceste obiecte destepte sa comunice intre ele si cu noi. Au existat o serie de pasi care trebuiau parcursi: computere mai mici, senzori mai buni, o retea de date usor accesibila de oriunde si nu in ultimul rind programe care sa dea un sens acestei tehnologii.

Internet of Thing sau IoT este exact aceasta retea de date in care nenumarate obiecte comune schimba date. Ce date, cum sunt transmise, stocate si procesate, cine le foloseste – aici abordarile sunt inca foarte diverse.
IoT fiind inca tinar nu exista un sistem unitar de tratare a acestor date insa, in mod firesc, vor evolua catre un organism dirijat electronic – o lume a lucrurilor – in mijlocul careia se va afla omul. Sau nu.
Revolta inteligentei artificiale este o tema des intilnita in literatura SF. Acum ea poate deveni realitate. Totul tine de felul in care programam acest organism.

d60_internet-of-things-1- Continue reading “Internet of Things – IoT – sau al saptelea simt digital.”

Cancerul de piele – verificabil cu telefonul mobil

Exista in acest moment o serie de aplicatii care pretind ca pot identifica diverse forme de cancer de piele analizand o simpla fotografie facuta cu telefonul mobil.
Intre ele se detaseaza SkinVision – aplicatie despre care producatorii spun ca are aceasi precizie ca si un medic dermatolog.


skincancer

SkinVision combina doua metode de analiza care cresc spectaculos procentul de detectie corecta.
Prima metoda foloseste o analiza comparativa a imaginilor aceleiasi alunite luate la intervale de timp. O crestere neuniforma, prea rapida, diferente de pigmentare etc. poate indica destul de precis daca respectiva alunita este periculoasa.
Aplicatia ofera un numar de foldere unde puteti stoca imaginile mai multor alunite simultan. Continue reading “Cancerul de piele – verificabil cu telefonul mobil”

Android Marshmallow – promite sa dubleze timpul de folosire a telefoanelor.

Google a dezvaluit ce inseamna “M” din Android M.
Destul de usor de ghicit, venind dupa Lollipop -acadea:

M vine de la Marshmallows – bezea. Fabulos nu?

Update 6.0 pentru Android va fi lansat in aceasta toamna. Numele a fost tinut secret pentru un timp.
In afara numelui sa vedem – pe scurt –  ce aduce in plus noul Android.

marshmallow

Marshmallow aduce o simplificare a drepturilor pe fisiere, oferind utilizatorului mai mult control despre ce informatii pot fi accesate din diverse aplicatii.
Introduce un nou portofel electronic Android Wallet, suport pentru USB Type C (un nou tip de conector USB care se bucura de popularitate) si alte imbunatatiri ale sistemului de operare. Continue reading “Android Marshmallow – promite sa dubleze timpul de folosire a telefoanelor.”

Windows 10 – Roll-back. Am facut upgrade iar acum nimic nu merge!

In general, lasind la o parte orice alte consideratii, inainte de a instala un sistem de operare nou trebuie sa mergeti pe pagina producatorului si sa vedeti daca exista drivere pentru acesta.
Drivere generice pot face ca masina sa se miste greu, sa se blocheze sau, nu tocmai rar , sa forteze anumite componente dincolo de marginea lor de comfort ducand la defecte serioase.
Sony de exempul interzice upgrade-ul pentru lina VAIO pina la sfirsitul anului, cel putin – sub sanctiunea pierderii garantiei.

Si totusi ne-a luat mina pe dinainte si am facut upgrade.
Ce putem face?

Solutia este sa facem roll-back sau sa reinstalam.
Aici avem noroc: pentru o perioada de o luna de la data upgrade-ului la Windows 10 sistemul pastreaza o imagine de backup a versiunii anterioare. Acest lucru permite intoarcerea la vechiul sistem fara nici un fel de probleme. Pentru o luna.
In practica sistemul functioneaza multumitor.
Pasii sunt urmatorii:

Deschidem Windows Start Menu:

Win10-DG-Step1 Continue reading “Windows 10 – Roll-back. Am facut upgrade iar acum nimic nu merge!”

Google se Alphabet-izeaza

 

Trebuie sa recunoastem ca Google nu este un nume cu care sa te mindresti.
Intr-o seara in care fondatorii Google inca incercau sa dea un nume ideii lor, unul din ei a sugerat “googolplex”, sau forma mai simpla “googol” – un numar extrem de mare –  care ar fi sugerat capacitatea enorma de indexare.
Partenerul sau a considerat ideea excelenta si in citeva minute a rezervat online domeniul… “google” – o scriere gresita a termenului.

Desigur ambii au parut fericiti cu acest nume – public cel putin.
Le-au trebuit 18 ani ca sa remedieze – partial – eroarea.

Google devine Alphabet – http://abc.xyzalphabet

Nu se schimba nimic. Este insa o miscare in care Google se sparge in divizii cu diverse nume reunite sub umbrela firmei mama Alphabet.
In ultimul timp Google a cheltuit sume importante pentru proiecte fara legatura directa cu faimosul motor de cautare. Lucrurile au mers cum au mers, dar Google este o companie listata la bursa iar actionarii au dorit sa stie mai exact pe ce dau banii si daca divizii de cercetare nu cumva pierd sume uriase. Continue reading “Google se Alphabet-izeaza”

Samsung Galaxy S6 Edge – iPhone killer sau doar mai scump?

Cind este vorba de telefoane mobile exista doar doi producatori de top: Apple si Samsung.
Desi intrat in lumea smartphone ceva mai tirziu – ca toti producatorii de telefoane de altfel – Samsung s-a miscat rapid iar telefoanele produse de el sunt niste capodopere ale microelectronicii si ale designului in acelasi timp.

Samsung Galaxy S6 Edge vrea totul. Vrea sa fie cel mai rapid, cel mai frumos, cel mai… orice incluzand aici si cel mai scump. Dar are oare ce-i trebuie pentru a ingenunchea rivalul din Cuppertino? Sa vedem:

Sub capota:
Procesor octo-core Exynos 7420 – tehnologie 14nm. Este procesorul cel mai avansat al momentului si face cercuri in jurul Snapdragon.
Stocare: 32/64/128GB. Memorie: 3GB RAM. Camera: 16MP rear (cea cu care fotografiati) si 5MP front pentru selfie-uri si comunicare. Baterie 2550mAh – nu spune mult dar in principiu asigura o autonomie de 1-2 zile in functie de modul de utilizare.
Conectivitate: WiFi, Bluetooth, NFC etc, dar si IR – infrarosu.


Sa trecem la exterior:
Samsung a renuntat la plastic in constructia S6. Fata si spatele sunt de sticla – da, Gorilla Glass – iar muchia din aluminiu. Designul general este foarte placut – asemanator cu iPhone 6. Samsung S6 arata mai mult sau mai putin ca rivalul sau, S6 Edge insa este cu o clasa peste.
Samsung-Galaxy-S6-Edge Continue reading “Samsung Galaxy S6 Edge – iPhone killer sau doar mai scump?”

iPhone 6s – 9 septembrie 2015. Ce aduce in plus?

Anul acesta este un an “S” pentru Apple. Ceea ce inseamna ca actualul model iPhone6 va primii un upgrade. In general aeste upgrades nu afecteaza aspectul exterior al telefonului ci se orienteaza pe schimbari interioare – in special cresterea puterii de calcul – precum si pe noi caracteristici – fie ele soft sau hard.

Zvonuri.
Desigur pina la lansare tot ce putem aduce sunt zvonuri mai mult sau mai putin fundamentate.

Aspect exterior
Va ramine la fel. Este posibil ca grosimea ca creasca cu 0.2mm pentru a permite iPhone-6S_rozranforsarea structurii de rezistenta. Se pare ca unii utilizatori au “indoit” prea usor terminalele lor.
Culoare: este posibil sa existe o varianta roz, un cadou pentru domnisoare.

 


Materiale noi
Carcasaaluminiu 7000
Carcasa este posibil sa fie facuta din noul Aluminium 7000, in esenta un duraluminiu cu 60% mai rezistent decit cel folosit in prezent la iPhone 6.
7000 este folosit in industria aerospatiala si este unul din cele mai dure aliaje de aluminiu folosite de om in general. Continue reading “iPhone 6s – 9 septembrie 2015. Ce aduce in plus?”