Hard Disk vs SSD vs SSHD

In ultimii ani tehnologia dispozitivelor de stocare a evoluat spectaculos.
Daca Hard Disk-ul – HDD – a fost rege pentru aproape doua decenii iata ca locul lui este luat de dispozitive mai rapide, cu consum mai mic si fara piese in miscare.
SSD – solid state disk – este practic un stick USB mai mare. Datele sunt stocate intr-o memorie NAND – un chip.

Lasand la o parte marketingul sa vedem avantajele acestor dispozitive si, mai ales, daca este cazul sa aruncam la gunoi vechile discuri in favoarea celor noi.
Deoarece discutia poate fi foarte lunga o sa incerc sa sintetizez avantajele si dezavantajele – pe scurt.


SSD-HDD


HDD
Pro: Ieftin, fiabil, in general ofera capacitati mult mai mari fata de SSD.
Cel mai important avantaj al HDD este faptul ca datele pot fi recuperate – in cazul unei defectiuni – in marea majoritate a cazurilor.
Cons: Lent, consuma mult curent, sensibil la socuri mecanice.


SSD
Pro:
Mult mai rapid. Un HDD modern are o viteza de citire de circa 150 MBps – SSD ofera in general peste 400 MBps. Viteza de scriere este si ea mai mare, 200 MBps fata de 120 MBps pentru HDD. Diverse tehnologii si generatii pot avea viteze inca mai mari.
Cons: Inca scump, in cazul defectarii datele sunt pierdute, capacitate mica – un disc mare este cu adevarat scump.


SSHD
Acesta combina ce e mai bun din ambele lumi. Este practic un HDD caruia i s-a adaugat o memorie NAND de mica capacitate in care sunt stocate dinamic cele mai folosite fisiere de pe disc. Fisierele stocate in flash exista in continuare si pe disc.
Pro: Ieftin, fiabil, capacitati mari, viteze mari pentru fisierele des folosite, in special pentru cele de mici dimensiuni. Reduce dramatic timpul de pornire a PC-ului sau a programelor des folosite. Datele pot fi recuperate in cazul defectelor.
Cons: Este totusi mai lent fata de SSD – in special atunci cind accesam fisiere mici care nu sunt oglindite pe memoria NAND.


CONCLUZIE
Pentru sistemele care au o singura unitate de stocare – disc – SSHD este optiunea ideala.
Pentru cei care au un buget ceva mai mare combinatia de doua discuri – unul SSD iar celalalt SSHD – ofera cea mai buna performanta.

Nu stocati niciodata date de neinlocuit – cum ar fi fotografiile de vacanta – pe dispozitive SSD sau Flash Stick. Chiar daca teoretic aceste sunt sigure, este suficienta o supratensiune in reteaua electrica pentru a le defecta iremediabil.


RAID
Un plus de performanta poate fi desigur obtinut folosind arhitectura RAID, insa aceasta ofera un plus ieftin de performanta  doar pentru HDD.
Un RAID 0 cu SSD are un potential deosebit insa el trebuie sustinut de restul sistemului – rezultand configuratii (foarte) scumpe.


speed-sata-express

SATA Express

Intre timp noi interfete au aparut pe piata. Placile high-end ofera SATA Express cu viteze de peste 1GBps folosind NVMe.
In acest moment pare rezonabil sa nu folosim SSD in RAID 0 pe SATA – cu toate costurile asociate – si sa asteptam generalizarea SATAe si a dispozitivelor de stocare optimizate pentru aceasta.

Internet of Things – IoT – sau al saptelea simt digital.

De ceva vreme obiecte banale din jurul nostru au devenit mai inteligente. Odata cu miniaturizarea componentelor electronice si standardizarea protocoalelor de comunicare a devenit posibila cresterea inteligentei tuturor lucrurilor facute de om. Ba chiar si a celor naturale cu ajutorul unor implanturi de monitorizare.


 

Tot de ceva vreme oamenii au incercat sa faca aceste obiecte destepte sa comunice intre ele si cu noi. Au existat o serie de pasi care trebuiau parcursi: computere mai mici, senzori mai buni, o retea de date usor accesibila de oriunde si nu in ultimul rind programe care sa dea un sens acestei tehnologii.

Internet of Thing sau IoT este exact aceasta retea de date in care nenumarate obiecte comune schimba date. Ce date, cum sunt transmise, stocate si procesate, cine le foloseste – aici abordarile sunt inca foarte diverse.
IoT fiind inca tinar nu exista un sistem unitar de tratare a acestor date insa, in mod firesc, vor evolua catre un organism dirijat electronic – o lume a lucrurilor – in mijlocul careia se va afla omul. Sau nu.
Revolta inteligentei artificiale este o tema des intilnita in literatura SF. Acum ea poate deveni realitate. Totul tine de felul in care programam acest organism.

d60_internet-of-things-1- Continue reading “Internet of Things – IoT – sau al saptelea simt digital.”