Safir, Gorilla Glass si Tempered Glass… care este diferenta?

Toata lumea stie ca telefoanele mobile au viata grea. Sunt frecate de masa, zgariate de chei, aruncate pe asfalt si in general utilizatorii incearca sa le strice su orice pret.
Vechile telefoane avea ecranul din plastic policarbonat sau similar. Tineti minte probabil cum, dupa citeva luni in buzunar, ecranul devenea mat si trebuia schimbat – de obicei cu tot cu carcasa.

Telefoanele moderne – cele ceva mai scumpe cel putin – au renuntat la fetele de plastic in favoarea sticlei. Sticla se zgarie mai greu dar se sparge mai usor. O serie de tehnologii au fost dezvoltate pentru a obtine protectia perfecta.  In acest moment sticla Gorilla Glass este optiunea generala pentru acoperirea ecranului. Dar ce este de fapt Gorilla Glass?


Gorilla Glass

corning_gorilla_glass_3

Sticla obisnuita se sparge usor, se zgarie usor si in general nu poti sa te bazezi prea mult pe ea. Motivul consta in structura microcristalina a sticlei care este plina de imperfectiuni , microfisuri si concentratori de stress.
Daca aceste imperfectiuni pot fi indepartate atunci sticla devine un material de pina la 10 ori mai rezistent.
Tehnologia Corning – care produce Gorilla Glass – face exact acest lucru.
Incepe cu o sticla Aluminosilicat – care contine oxid de siliciu, oxid de aluminiu, carbonat de sodiu etc. Foaia de sticla este apoi scufundata intr-o topitura de saruri de potasiu. Ionii de potasiu inlocuiesc ionii de sodiu din stratul de suprafata a sticlei. Deoarece potasiul este mai “mare”, el creeaza tensiune – “intinde” suprafata micsorind in acest fel microfisurile.  In general sticla devine mai dura si mai greu de zgariat.

Desi Gorilla Glass este cel mai cunoscut brand, acest tip de sticla este produs de mai multi furnizori – Asahi Glass Co, Dragontrail, si Schott AG “Xensation”.

Corning a anuntat de altfel noua sticla Phyre – cu duritate apropiata de safir – Mohs 8. Aceasta va inlocui probabil Gorilla din telefoanele anului 2016


Safir

sapphire_3063584b

Safirul este Oxid de Aluminiu – Al2O3 . In prezent este relativ usor de sintetizat ceea ce il face atractiv pentru segmentul premium a… orice are geam.
Inca de 10 ori mai scump ca sticla Corning, safirul este practic  imun la zgarieturi. Singura problema fiind flexibilitatea redusa – daca il indoi se sparge. In viata reala asta inseamna sa scapi telefonul pe ciment de la inaltimea capului. In timpul impactului telefoanele se deformeaza elasic surprinzator de mult – safirul nu.
Gorilla Glass contine si ea cam 20% oxid de aluminiu – safir.

Critici:
Safirul a adunat un cor de critici care spun ca este prea casant. Foarte adevarat. Insa un sandwich din safir si sticla este usor de realizat, oferind – teoretic – o flexibilitate mai mare.
Alti critici spun ca safirul este cu 6% mai opac decit sticla Corning ceea ce ar duce la un consum mai mare de curent. Corect… dar 6%… sa fim seriosi.

Safirul este preferat de Apple pentru protectia viitoarelor iPhone, totusi compania care ar fi trebuit sa produca foile de safir trece prin probleme financiare serioase si acuza Apple de “sufocare economica”.

Comania chineza Dessay a lansat deja un telefon cu ecran de safir – pretul ridicol de mic indica totusi un soi de operatiune de marketing.
Google-X va avea cel mai probabil ecran de safir si el.
O serie de zvonuri ma fac sa cred ca toti producatorii mari de mobile vor sa testeze safirul in 2016.


Tempered Glass

In romaneste – sticla calita. Este o sticla racita rapid care creeaza multa tensiune interna si implicit duritate. In general este folosita pentru protectie suplimentara – similar cu foliile de plastic obisnuite. Ca procedeu, calirea este universal folosita la intarirea obiectelor de sticla.
Asigura o protectie buna la zgariere.
Un lucru mai putin scos in evidenta: ecranul unui telefon protejat cu o folie de “tempered glass” va rezista mult mai bine la socuri, tranteli etc. Aproape de doua ori mai bine.


Duritatea Mohs

Practic cea mai importanta caracteristica pentru ecranul unui telefon este duritatea suprafetei. La urma urmei intalnim mult mai des telefoane zgariate decit aruncate pe asfalt.
In urma cu doua sute si ceva de ani, domnul Mohs – mineralog – a alcatuit o scara a duritatii relative a mineralelor. La vremea aceea ea era utila in determinarea rapida a compozitiei rocilor.
Mai nou ea este folosita in maketingul ecranelor de smartphone. Scara Mohs spune ce material lasa urme pe ce material. In principiu un material cu duritatea mai mare nu va fi zgariat de altul cu duritatea mai mica.
Avind in vedere ca materialele nu sunt omogene, e posibil sa avem uneori surprize.

Print

Pe aceasta scara Gorilla Glass se stueaza intre 6 si 7, Safirul (Corundum) are 9. Sticla calita in jur de 5.

Desigur duritatea Mohs este relativa – pentru valori precise cautati scara Vickers sau Rosiwal. Pe Vickers de exemplu 8 inseamna cca. 1.400 Kp/mmp in timp ce 10 este 10.000 Kp/mmp – cumva exponential.


Lucruri care ne zgarie telefonul.

In general obiectele metalice din buzunar sunt banuite de aceasta. Dupa cum vedem insa privind scara Mohs – doar colturi din otel superior pot zgaria Gorilla Glass – safirul rezista la orice afara de inelul de logodna – si chiar ieftina sticla calita rezista cam la orice avem prin casa.
Si atunci ce ne zgarie telefonul?
Raspunsul este putin neasteptat – praful din buzunare. Praful contine particule minerale dure – peste 7 – cu muchii ascutite – ideale pentru matuirea ecranelor de sticla. Desigur safirul ramine neatins.


Concluzii:

1. Safirul sau sandwichurile de safir cu sticla sunt – vor fi – cele mai performante protectii de ecran.
2. Foliile de protectie din sticla calita sunt o idee buna daca telefonul este expus socurilor mecanica.
3. Atentie la praf. Scuturati buzunarele… macar din cand in cand.
In nici un caz nu stergeti puternic praful de pe ecran, suflati si folositi o carpa moale de microfibra.