Desktop, laptop sau tableta?

In momentul de fata exista un numar de dispozitive care ofera o functionalitate apropiata de cea a clasicelor computer desktop.
Laptopuri, tablete, telefoane mobile, minicomputere, smart-tv, console de jocuri – o gama din ce in ce mai mare de dispozitive inteligente, care ruleaza trei-patru sisteme de operare si care pot inlocui computerul clasic oferind o functionalitate similara.

In fata acestor optiuni multi oameni sunt putin dezorientati. Reclama agresiva contribuie la cresterea confuziei iar sfaturile prietenilor nu ajuta la limpezirea optiunilor.
In continuare o sa incerc – foarte scurt – sa prezint avatajele si dezavantajele acestor dispozitive.

Telefonsmartphone_1
Un Smartphone este inainte de orice un telefon.
PRO: Functii utile unde exceleaza includ:
Voice memos, calendar-scheduler, diverse sisteme de video comunicatii tip skype, alarme. Un alt avantaj este conectarea permanenta la internet.
Poate fi folosit cu rezultate bune pentru citire e-mail, muzica.
CONS: Orice altceva adaugat unui  spatiu mic de stocare.

Tableta
Tableta este practic un computer ultraportabil. In proces s-a renuntat la o parte din capacitatea de stocare, conectivitate si putere de calcul.tablet_1
PRO:  ideala pentru entertainment stind in pat, pe fotoliu sau la cafenea:
Web-browsing, retele sociale, e-mail, muzica, filme, jocuri.
CONS: Spatiu mic de stocare. Aplicatii limitate. Conectivitate limitata. Putere mica de procesare.
In medie ecranul unei tablete se sparge intr-un an, de aceea nu este necesar sa-l protejati cu folie.

Laptop
Un laptop este un desktop computer micsorat pentru a deveni portabil.
laptop_1PRO:  Ideal pentru munca de teren. Nu are nevoie de alimentare permanenta – util in zone in care se mai opreste curentul. Toate optiunile de conectare disponibile. Toate aplicatiile de productivitate necesare.
CONS: Ergonomie inexistenta. Obositor pentru sedinte de lucru care depasesc 30 de minute. Lent comparativ cu un desktop de aceeasi generatie. Posibilitati limitate de upgrade.
In practica trebuie schimbat la 3-4 ani. Foarte usor de defectat – cafea, socuri mecanice etc – iar reparatiile sunt costisitoare. Circa 25% din laptopuri sunt furate la un moment dat.

 

Desktop computer
Computerul clasic. Exista versiuni miniaturizate care pot fi amplasate estetic in spatele unui ecran mare.desktop_1
PRO: Performanta maxima, capacitate de stocare mare, usor de reparat, usor de modificat/upgrade. Toate aplicatiile existente. Recomandat pentru orice activitate in care nu va deplasati.
Excelent pentru lucru indelungat – display mare, tastatura+mouse.
Ergonomic. Unghiuri corecte de folosire a monitorului si a tastaturii.
Tastatura este extrem de importanta pentru lucru indelungat.
Ea este mai mult decit o placa cu butoane – asigura o amortizare a apasarilor care reduce sau elimina riscul distrugerii articulatiilor, a durerilor la nivelul degetelor. Nici un alt device nu asigura o protective comparabila – nici macar laptopurile.
Mouse-ul este un device auxiliar esential. In timp multe tipuri de controlere cu rol similar au fost incercate – mouse-ul s-a dovedit cel mai bun.
CONS: Voluminos, consum mare de curent, fix.

Console de jocuri
Sunt masini de gaming dedicate. Majoritatea ofera si alte functii dar in general la un nivel foarte slab, in principal din cauza sistemului de operare care nu este compatibil cu programele dezvoltate pentru tablete sau PC.
XBOX – vindut de Microsoft – are cele mai multe aplicatii asemanatoare unui PC dar in esenta ramine o masina de gaming.

Alte dispozitive inteligente – cum ar fi Smart-TV – exista si apar mereu pe piata. Daca unul din ele va cistiga destula popularitate ramine de vazut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *