Windows 10 – facem sau nu upgrade?

De ceva timp Microsoft ne propune sa upgradam Windows 7, 8 si 8.1 la Windows 10. w10
Un sistem de operare mai nou poate fi mai bun dar poate aduce si probleme neasteptate. In afara de asta, inainte de a instala Windows 10 nu sti nimic despre el, poti doar presupune ca Microsoft a avut grija de toate problemele imaginabile pentru tine. Dar este oare asa?

Inainte de orice, daca aveti un computer care functioneaza asa cum doriti – nu faceti upgrade! Filosofia “If ain’t broke don’t fix it” functioneaza si in cazul sistemelor de operare.
Daca aveti un computer pe care lucrati, adica folositi softuri de contabilitate, editare grafica… orice – NU faceti IN NICI UN CAZ upgrade.

Singurul caz in care acest upgrade este recomandat este pe un computer nou cumparat. Daca acesta are licenta pentru OS mai vechi – 7, 8, 8.1 – atunci facem un upgrade inainte de a-l folosi. Anumite aplicatii pot sa nu functioneze, sau au nevoie de setari speciale dar asa este cel mai sigur mod de a afla.

Dupa aceste sfaturi sa vedem totusi ce aduce in plus Windows 10 fata de versiunile anterioare.

In primul rind trebuie spus ca W10 este urit.
As spune hidos dar poate unora sa le placa si nu vreu sa-i jignesc.
Interfata grafica pare a fi rodul a cinci colective de creatie diferite – majoritatea alcatuite din elevi la scoli de design de nivel mediu. Poti numara felurile de butoane folosite in timpul instalarii si afli cam cite grupuri au fost.

W10_iconsPictogramele sunt … nelinistitoare. O parte din ele sunt izometrice… si oribile – Recycle Bin si My Computer in special – My Computer este o capodopera in acest sens.

Altele sunt plane si simple, potrivite pentru tablete. Amestecul insa e usor suprarealist.
Nu pot crede ca sunt urite fara un scop anume, la sumele cheltuite este imposibil. Cel mai priobabil totul face parte dintr-o conspiratie in care  – subliminal – utilizatorii sunt indepartati de sistemele desktop si impinsi catre viitoarele tablete MacDonalds sau KFC. Sau convinsi sa emigreze in China, sau… orice altceva.
Sigur ca interfata poate sa evolueze in urmatoarele patch-uri. Acum e doar urita.


 

Desigur pictogramele nu sunt totul. Sa vedem ce face W10 out-of-the-box.

Noutati in interfata: W10 vine dupa W8 care a fost … ciudat. Prin urmare W10 aduce totul catre W7.
Nu mai exista doua lumi – schizofrenia W8 a apus. Aplicatiile pentru tableta se deschid acum intr-o fereastra. Pot fi maximizate dar nu te mai teleporteaza intr-o tableta de 22″.

Meniul de start este o combinatie intre meniul W7 si METRO.  Daca W7 s-ar casatori cu W8 copilul lor s-ar numi “W10 Start Menu”. Nu e un copil foarte reusit dar isi face treaba.

windows-10-screenshot-04

Mai multe ecrane. Ca si la tablete, desktop-ul are citeva ecrane virtuale pe care te poti plimba. Nu este o noutate, in lumea Linux au existat de la inceput, MacOS are si el “Expose” de ceva timp. Pentru Windowa este o noutate placuta.

windows-10-screenshot-desktops

“Continuum” – este un feature care permite o trecere usoara intre laptop si tableta – sau atunci cind deconectam tableta de un docking bay cu tastatura. Util pentru noile generatii de laptop-uri cu ecran-tableta.


 

EDGE (prev. Spartan) si CORTANA
acestea sunt referinte la jocul HALO – ce legatura are HALO cu W10… o sa vedem in timp

Deci, in primul rind veti remarca disparitia batrinului Internet Explorer.
Tinarul sau inlocuitor se numeste EDGE si se remarca printr-o lipsa totala de personalitate. Este adinc integrat in W10 – ca si IE inainte, iar infectarea lui va pune tot sistemul in genunchi.
IE nu a disparut cu totul, exista, doar ca traieste undeva in All Programs. Va muri mai tirziu.

microsoft-edge-10147
Edge nu suporta plug-ins – nu Java, Flash sau altceva.  E-banking-ul o sa aiba o problema.

Pe partea pozitiva este integrat cu Cortana.
Cortana este echivalentul Siri in lumea Microsoft. Vorbesti ce ea si primesti raspunsuri… sau nu.
Functioneaza ca o aplicatie separata dar se integreaza cu Edge. Procesarea se face in cloud, iar toate conversatiile sunt pastrate tot acolo – pentru imbunatatirea asistentei.
E inca neclar daca se pastreaza doar conversatiile cu Cortana sau toate conversatiile pe care le ai in preajma computerului. Oricum daca vrei ca ea sa te ajute trebuie sa spui “Hei, Cortana!” – ceea ce inseamna ca asculta mereu.
Probabil ca veti instala Firefox sau Chrome cu prima ocazie, dar Edge este placut pentru ecrane mici.


Pentru utilizatorii de tablete experienta Cloud este indispensabila.
Mai precis o tableta este complet dependendenta de cloud computing atunci cind e vorba de schimb de documente, procesare, accesare de resurse, etc. In general o tableta fara conexiune de date este la fel de interesanta ca pestele de sticla de pe televizoarele bunicilor.

windows-10-screenshot-cloud
Microsoft a pus la dispozitia utilizatorilor resurse importante in cloud dar trecerea de la una la alta este departe de a fi “seamless”. Adica editarea unei imagini sau filmari in cloud si postarea ei pe Facebook… inca da dureri de cap.


In rest numai de bine. Ramine de vazut cit de stabil este, cum se impaca cu diverse aplicatii serioase – Suita Adobe CS, jocuri pretentioase, aplicatii contabile etc.

Problema Microsoft este ca vor sa creeze un sistem unitar pentru toate device-urile in timp ce aceste device sunt folosite in scopuri diferite de oameni cu pregatire diferita. Microsoft inca viseaza la o lume a terminalelor conectate la servere Microsoft care le controleaza fiecare actiune, fiecare tranzactie, fiecare postare, fiecare ora de folosire a aplicatiilor, orice – inclusiv aspecte ale vietii private.
Tabletele si telefoanele sunt sclavele acestui sistem inca din nastere. Pentru desktop-uri Microsoft se chinuie de ceva timp sa obtina – prin Windows – acest lucru. W10 este inca un pas in aceasta directie.
E bine, e rau? Daca ai bani si nu faci nimic impotriva legii, este indiferent. Dar idea unui Big Brother/Trezorier/Keeper of Secrets – chiar daca aparent benign – poate fi nelinistitoare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *