Samsung Galaxy S6 Edge – iPhone killer sau doar mai scump?

Cind este vorba de telefoane mobile exista doar doi producatori de top: Apple si Samsung.
Desi intrat in lumea smartphone ceva mai tirziu – ca toti producatorii de telefoane de altfel – Samsung s-a miscat rapid iar telefoanele produse de el sunt niste capodopere ale microelectronicii si ale designului in acelasi timp.

Samsung Galaxy S6 Edge vrea totul. Vrea sa fie cel mai rapid, cel mai frumos, cel mai… orice incluzand aici si cel mai scump. Dar are oare ce-i trebuie pentru a ingenunchea rivalul din Cuppertino? Sa vedem:

Sub capota:
Procesor octo-core Exynos 7420 – tehnologie 14nm. Este procesorul cel mai avansat al momentului si face cercuri in jurul Snapdragon.
Stocare: 32/64/128GB. Memorie: 3GB RAM. Camera: 16MP rear (cea cu care fotografiati) si 5MP front pentru selfie-uri si comunicare. Baterie 2550mAh – nu spune mult dar in principiu asigura o autonomie de 1-2 zile in functie de modul de utilizare.
Conectivitate: WiFi, Bluetooth, NFC etc, dar si IR – infrarosu.


Sa trecem la exterior:
Samsung a renuntat la plastic in constructia S6. Fata si spatele sunt de sticla – da, Gorilla Glass – iar muchia din aluminiu. Designul general este foarte placut – asemanator cu iPhone 6. Samsung S6 arata mai mult sau mai putin ca rivalul sau, S6 Edge insa este cu o clasa peste.
Samsung-Galaxy-S6-Edge

Display
Chiar de la prima vedere nu poti sa nu observi design-ul rafinat, curbele atent studiate si – in cazul versiunii Edge – ecranul “tesit” pe muchiile laterale. Este un telefon frumos care te face sa vrei sa-l tii in mina.
Ecranul este Super AMOLED iar rezolutia QHD. Nu, nu inseamna “Quad HD” sau 4K ci doar “Quad High Definition” adica de patru ori 720p. In acest fel rezolutia este de  2,560×1,440 pixeli cu 577ppi. Impresionanata desigur.
Ca sa nu risipim prea multe cuvinte: ecranul este extraordinar. Culorile sunt vibrante, contrastul perfect, orice doriti de la un display de 5.1″ este aici.
Suprafata este protejata de Gorilla Glass – da, se mai zgarie, dar greu.
Partile tesite ale ecranului nu au o functie speciala ca la Galaxy Note Edge, dar pot afisa ora, sau se pot lumina in diverse conditii.
In general displayul este clar superior celui de la iPhone 6 – 1334×750 pixeli si 326ppi.


Citi pixeli sunt prea multi pixeli?
O sa incerc sa explic pe scurt de ce goana dupa pixeli:
Multi pixeli nu inseamna neaparat ca vedem mai bine imaginile de pe ecran. La urma urmei ochiul uman mediu poate deosebi doua linii separate de mai mult de cca. 0.35mm la 1m distanta (rezolutie intre 0.6 si 1.2 minute de arc – intervalul acuitatii pentru oameni cu vedere buna).
Daca avem mai multe linii in cei 0.35 mm nu vedem mai multe detalii. La 30 de cm omul obisnuit vede o rezolutie maxima de 300ppi – pixel per inch.
La limita, oamenii cu ochi perfecti vor putea discerne cca. 2000 ppi la o distanta de cca. 12cm.
Acum, in mod normal distanta intre ochi si telefon este de cca. 35-50cm, ceea ce duce rezolutia efectiv necesara sub 300ppi. human_eye
Si atunci de ce o rezolutie atit de mare? Pentru ca nu toti pixeli sint folositi simultan. Discutie este lunga dar in practica nu toti pixeli sunt aprinsi in acelasi timp.


Memory Card – Nu
Undeva pe drum Samsung a pierdut fanta pentru cardul de memorie si s-a hotarit sa foloseasca doar memoria interna. Dupa mine acesta este un mare minus. Nu numai ca platesti considerabil mai mult pentru versiunile cu memorie mai mare dar nu mai poti aduce content in telefon in alt fel decit prin reteaua de date.


Cititor de amprenta
Aceastra caracteristica este indispensabila unui telefon pentru business. Nu vrei sa lasi telefonul pe masa pentru doua minute si te trezesti cu programe spion instalate de concurenta – si da, in lumea Android e simplu sa le instalezi in doua minute.
Pentru prima data Samsung prezinta un cititor de amprenta decent, similar cu cel de la Apple.fingerprint


 

Camera
De multe ori rezolutia unei camere digitale are putin de a face cu calitatea imaginilor obtinute. Ei bine aici nu este cazul.samsung-iphone-camerat
Samsung Galaxy S6 obtine imagini mai frumoase, mai clare si cu mai multe detalii decit iPhone 6. Deosebirea este clara.

Singura problema este vechea problema a celor de la Samsung si anume focalizarea. De multe ori camera pare nehotarita unde sa focalizeze, chiar daca primeste indicatii, iar autofocalizarea este imprecisa in lumina mai slaba.

 

 


Jocuri
La capitolul jocuri ambele telefoane se comporta similar. Samsung randeaza jocurile cu o rezolutie mai mica – procesorul grafic nu este capabil sa faca fata rezolutiei native – dar iPhone are rezolutie mai mica din start.


Baterie
Aici lucrurile se complica pentru Samsung. In functionare, ruland aceleasi aplicatii,  durata de viata este practic similara.
In stand-by insa iPhone isi conserva energia extrem de eficient spre deosebire de S6 care continua sa-si consume rezervele destul de rapid.
Practic in stand-by S6 trebuie incarcat in circa doua zile.


Pret
Samsung S6 este mai ieftin in Romania decit iPhone 6. Il puteti cumpara cu circa 3.000RON fata de circa 3.250RON pentru iPhone. In SUA Samsung este ceva mai scump. Totusi versiunea “frumoasa”, Edge, costa 3.400.


 

Concluzie
Samsung S6 Edge este un telefon excelent, teoretic mult mai bun decit rivalul sau la majoritatea capitolelor – excelind la capitolul display si – in opinia mea – design.
Chiar daca ceva mai scump, el este telefonul “perfect” pentru fanii sistemului de operare Android.
Pentru cei neinregimentati insa… chiar aici apar problemele: iOS este mult mai stabil, mai rapid si mai bine optimizat pentru iPhone decit va fi vreodata un Android.
Samsung a customizat puternic Andriod dar chiar si asa aplicatiile intepenesc uneori pentru una doua secunde – nu frecvent dar observabil, uneori ecranul pare sa nu inteleaga ce vrei de la el si in general apar mici lucruri care iti amintesc ca telefonul nu este o extensie naturala a corpului tau ci o bucata de tehnologie hi-tech pe care trebuie s-o tratezi cu rabdare.
Daca sunteti dispusi sa iertati aceste momente, S6 este probabil cel mai bun telefon al anului. Pina in Septembrie in orice caz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *