Windows 10 – Roll-back. Am facut upgrade iar acum nimic nu merge!

In general, lasind la o parte orice alte consideratii, inainte de a instala un sistem de operare nou trebuie sa mergeti pe pagina producatorului si sa vedeti daca exista drivere pentru acesta.
Drivere generice pot face ca masina sa se miste greu, sa se blocheze sau, nu tocmai rar , sa forteze anumite componente dincolo de marginea lor de comfort ducand la defecte serioase.
Sony de exempul interzice upgrade-ul pentru lina VAIO pina la sfirsitul anului, cel putin – sub sanctiunea pierderii garantiei.

Si totusi ne-a luat mina pe dinainte si am facut upgrade.
Ce putem face?

Solutia este sa facem roll-back sau sa reinstalam.
Aici avem noroc: pentru o perioada de o luna de la data upgrade-ului la Windows 10 sistemul pastreaza o imagine de backup a versiunii anterioare. Acest lucru permite intoarcerea la vechiul sistem fara nici un fel de probleme. Pentru o luna.
In practica sistemul functioneaza multumitor.
Pasii sunt urmatorii:

Deschidem Windows Start Menu:

Win10-DG-Step1

Aici selectam “Settings” – are un icon ca o rotita dintata.
In noua fereastra care se deschidem selectam “Update & Security”

Win10-DG-Step2Aceasta actiune va deschide o noua fereastra. Aici in meniul din stinga selectam “Recovery”, iar in dreapta avem optiunea de “Go Back to Windows 8.1” sau la ce sistem a fost instalat anterior.How-to-Downgrade-Windows-10

In acest moment sistemul ne va pune citeva intrebari iar la final va trece la treaba. In general procesul nu dureaza foarte mult – in jur de 10-15 minute – iar la sfirsit vom avea vechiul Windows asa cum il stiam.

Pentru detalii suplimentare puteti citi articolul din “PC Advisor”.


 

Oprirea reinstalarii

Dupa reintoarcerea la vechiul sistem de operare Windows va incerca sa va propuna – din nou – sa instalati Windows 10. Uneori sistemul poate insista sa descarce Windows 10 la fiecare pornire – lucru care blocheaza computerul pina cind reusiti sa opriti Windows Update manual.

Pentru a evita aceste neplaceri trebuie sa cautati in “Installed Updates” KB3035583 si sa-l dezinstalati. Desigur ca el va aparea ulterior pe lista de update-uri recomandate – aici il debifati si cu click dreapta il ascundeti: “hide this update”.

remove30355834hero

Cind terminati este bine sa lansati Disk Cleanup din Windows cu toate optiunile bifate. Sau cel putin cele legate de Windows Update. O sa ia cam 20 de minute dar va pune in ordine orice comportament anormal.

300px-Windows_Vista_Disk_CleanupPuteti gasi Disk Cleanup rapid:
Start Menu>Search Programs and Files (caseta jos)>aici scrieti “Disk Cleanup” si va aparea in lista (deasupra)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *