Internet of Things – IoT – sau al saptelea simt digital.

De ceva vreme obiecte banale din jurul nostru au devenit mai inteligente. Odata cu miniaturizarea componentelor electronice si standardizarea protocoalelor de comunicare a devenit posibila cresterea inteligentei tuturor lucrurilor facute de om. Ba chiar si a celor naturale cu ajutorul unor implanturi de monitorizare.


 

Tot de ceva vreme oamenii au incercat sa faca aceste obiecte destepte sa comunice intre ele si cu noi. Au existat o serie de pasi care trebuiau parcursi: computere mai mici, senzori mai buni, o retea de date usor accesibila de oriunde si nu in ultimul rind programe care sa dea un sens acestei tehnologii.

Internet of Thing sau IoT este exact aceasta retea de date in care nenumarate obiecte comune schimba date. Ce date, cum sunt transmise, stocate si procesate, cine le foloseste – aici abordarile sunt inca foarte diverse.
IoT fiind inca tinar nu exista un sistem unitar de tratare a acestor date insa, in mod firesc, vor evolua catre un organism dirijat electronic – o lume a lucrurilor – in mijlocul careia se va afla omul. Sau nu.
Revolta inteligentei artificiale este o tema des intilnita in literatura SF. Acum ea poate deveni realitate. Totul tine de felul in care programam acest organism.

d60_internet-of-things-1-

In momentul de fata inteligenta adaugata lucrurilor din jurul nostru ne furnizeaza o serie de date despre lume. Date la care nu aveam acces pina acum. Fie ca avem acces la senzori care simt lumea mai bine decit noi sau la meniul unui restaurant indepartat sau chiar ne localizam copiii prin sistemul GPS direct de pe telefon – simturile noastre se deschid si se multiplica.

Este un nou simt digital dar si o noua posibilitate de a actiona. O integrare a omului cu mediul sau artificial, dar si cu ceilalti oameni. Un pas catre un organism social mai bun.
Ca orice prim pas aceasta integrare va aduce la inceput mai multe probleme decit va rezolva, dar cu timpul tehnologia se va maturiza devenind o noua dimensiune umana.


 

Pentru ca sistemul sa functioneze lucrurile trebuie sa comunice intre ele. Acest lucru este numit M2M – Machine to Machine. Frigiderul care stia sa comande singur lapte exista de multa vreme dar acum toate obiectele din lume pot comunica.
IoT_houseCasa in care locuiti va sti cita apa ati folosit, care e temperatura potrivita si cind sa instuiasca aspiratorul sa stringa praful. Va sti cite farfurii curate aveti si daca trebuie sa cumpere flori pentru o aniversare. Va sti daca sotia a ramas insarcinata si ce meniu sa-i prepare in functie de datele primite de la nenumarati senzori.
Va chema doctorul daca sunteti bolnav si politia daca ati comis o infractiune.
Iar casa va raporta toate aceste date computerului primariei. Acesta desigur se ocupa si cu repartizarea energiei, a apei, cu dirijarea traficului si a echipelor de interventie in caz de accident. La rindul sau va va schimba date cu serverele diverselor compartimente guvernamentale.

IoT_oras

Aceasta este partea sa zicem frumoasa. Partea mai intunecata a acestei evolutii sociale este fatul ca din ce in ce mai putini oameni vor monitoriza efectiv sistemul. In mare parte aceasta retea de computere vor fi autonome si vor lua decizii independent. In acelasi timp un individ care detine cunostintele necesare ar putea sa provoace pagube incredibile cu doar citeva comenzi lansate de pe un telefon mobil.
Ca de obicei tehnologia nu este buna sau rea – modul in care o folosesc oamenii este discutabil.


 

Sa trecem la aspecte mai tehnice.
IoT va folosi o infrastructura radio – WiFI – pentru comunicare. Lucru evident daca tinem cont ca microcipuri inteligente pot fi integrate in haine, alimente si in general orice obiect. In acest context protocolul IPv6  trebuie sa fie universal implementat.
Este de asemenea nevoie de retele tip WiMax – multiple puncte de acces wireless de putere mica, care permit un numar mare de conexiuni simultane.

IoT edison

In prezent IoT este testat in Spania in orasul Santander in timp ce Guangzhou KnowledgeCity testeaza orasul inteligent. In Europa Spania este tara care a luat cel mai in serios provocarea IoT, cu multe companii lucrand pentru acest domeniu.

In paralel Microsoft a anuntat Windows 10 IoT Core pentru platformele Raspberry Pi 2 si MinnowBoard Max.
Intel a intrat si el pe piata IoT cu platforma hardware Edison care ofera conctivitate WiFI, Bluetooth, SD suport etc.
Oricum IoT este aici pentru a ramine. Numarul obiectelor inteligente creste de un an la altul estimandu-se ca in 2020 vor fi 25 de miliarde. Haine, electrocasnice, semafoare, becuri – tot ce vreti – la dispozitia unui software de pe telefonul mobil.
Sau a unui geniu malefic – timpul ne va spune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *