Cancerul de piele – verificabil cu telefonul mobil

Exista in acest moment o serie de aplicatii care pretind ca pot identifica diverse forme de cancer de piele analizand o simpla fotografie facuta cu telefonul mobil.
Intre ele se detaseaza SkinVision – aplicatie despre care producatorii spun ca are aceasi precizie ca si un medic dermatolog.


skincancer

SkinVision combina doua metode de analiza care cresc spectaculos procentul de detectie corecta.
Prima metoda foloseste o analiza comparativa a imaginilor aceleiasi alunite luate la intervale de timp. O crestere neuniforma, prea rapida, diferente de pigmentare etc. poate indica destul de precis daca respectiva alunita este periculoasa.
Aplicatia ofera un numar de foldere unde puteti stoca imaginile mai multor alunite simultan.
A doua metoda foloseste un algoritm bazat pe geometie fractala si analizeaza sapte criterii. Aceasta metoda incearca sa determine intr-o singura imagine daca alunita este canceroasa sau nu. In special cancerul de tip melanoma – cel mai agresiv si greu de tratat.
Baza acestei analize este faptul ca formatiunile canceroase cresc mai mult sau mai putin haotic, spre deosebire de alunitele normale care sunt relativ simetrice si au o coloratie uniforma.

Combinarea acestor metode asigura un grad inalt de precizie. Un medic uman are o precizie de 70-90%. Aplicatia asigura o precizie de 73-92%.
Suplimentar este singura aplicatie de acest gen certificata in UE.

Evident folosirea aplicatiei costa, dar utilizatorii “casnici” o pot folosi gratis – cu citeva restrictii.
Compania LEO Pharma vizeaza introducerea acestei tehnologii ca metoda standard pentru detectie rapida in sistemul medical european.
Desigur nici o aplicatie nu este 100% precisa, dar o identificare pozitiva este un semnal de pericol extrem de pertinent care ar trebui sa ne trimita la doctor cit mai rapid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *